És recomanable que la persona designada com a responsable del servei tingui un perfil administratiu, però no hi ha cap problema en què ho assumeixi un perfil superior, sempre que pugui dur a terme personalment les funcions que li són pròpies.

A continuació es detallen les tasques principals del responsable del servei:

Accés a la carpeta del subscriptor

La carpeta del subscriptor és l’espai que el Consorci AOC posa a disposició als usuaris del servei de certificació perquè d’una forma ràpida i còmoda, accedeixin a les principals gestions relacionades amb els certificats.

Des d'aquesta aplicació, com a responsable del servei has de confirmar la recepció de les targetes T-CAT, deixar constància del seu lliurament als respectius titulars i que prèviament signin la documentació associada, així com, finalitzar la generació dels certificats de dispositiu mitjançant el seu lliurament i descàrrega.

Per accedir introdueix la teva T-CAT d'empleat en targeta en el lector i accedeix a la carpeta del subscriptor. A continuació t'apareixerà un desplegable per a seleccionar la teva T-CAT i introduir el PIN.

Seleccionar certificat

Un cop t'has identificat entraràs automàticament a l'aplicació.

Consultar els certificats digitals de l'organisme

Des de la carpeta del subscriptor pots fer una cerca dels certificats emesos de l’organisme. Un cop que has accedit a l'aplicació, ves a l'apartat “Certificats emesos”:

Menú certificats emesos

Seguidament, es mostrarà el llistat de certificats, aquests poden estar en estat vàlid, revocat, caducat o suspès. Si vols buscar un certificat en concret pots fer servir el filtre que es mostra a continuació i accedir a totes les seves dades i l'històric d'aquest:

Filtre per cercar certificats digitals
Consultar l'estat d'una sol·licitud de certificats

Un cop s’han demanat els certificats digitals a través d'EACAT i la teva Entitat de Registre T-CAT ho ha gestionat, com a responsable del servei pots visualitzar les sol·licituds de certificats en curs i l'estat en què es troben a l’apartat “Estat sol·licituds” de la carpeta del subscriptor

Menú estat sol·licituds

Estat peticions

Per tenir més detalls de la sol·licitud, pots passar el ratolí per sobre de la icona de l’estat o també accedir per informació més detallada.

Detalls sol·licitud certificat

En el cas que una sol·licitud no aparegui en aquest apartat, verifica que ha estat registrada a EACAT (al registre de sortida del vostre organisme) o que no hagis rebut com a responsable del servei un correu informant de la denegació de la sol·licitud del certificat per algun error.

Lliurament dels codis PIN i PUK de la targeta T-CAT

Per poder fer el lliurament dels codis PIN i PUK d'un nou certificat, accedeix a la carpeta del subscriptor a l'apartat a “Pendents de lliurar”.

Apartat pendents de lliurar

Per buscar el certificat que vols lliurar, pots fer una cerca amb la lupa situada a la part superior dreta o ampliant el número de registres per pàgina:

Filtre per cercar sol·licitud

Un cop has trobat el certificat, descarrega la documentació associada que es troba a la columna "Accions" i que el titular ho signi:

Descarregar documentació a la columna accions

Nota: L’organisme subscriptor ha de conservar aquesta documentació durant un període de 15 anys des de la caducitat del certificat.

Un cop el titular ha signat la documentació, per lliurar els codis PIN i PUK fes clic a la icona del sobre situada a la columna "Accions"

Icona sobre a la columna accions

A continuació s'obrirà la següent pantalla on es mostren les dades del certificat i fes clic al botó Lliurar PinPuk.:

Dades certificat i lliurar pin i puk

L’aplicació demanarà la teva signatura com a operador de certificats acceptant les condicions de lliurament del responsable del servei, un cop llegit prem el botó "Acceptar"

Acceptació condicions

Finalment, es mostra una pantalla que confirma l’enviament dels codis PIN i PUK al correu electrònic del titular del certificat i aquest desapareix de la llista de certificats pendents de lliurament.

pin i puk enviat

Recuperar PIN i PUK d'una targeta T-CAT

Per recuperar els codis PIN i PUK d'una targeta T-CAT accedeix a la carpeta del subscriptor i ves a l'apartat "Lliurats".

Menú lliurats

Cerca el certificat en qüestió i selecciona la icona del sobre situada a la columna "Accions":

Icona del sobre columna accions

A continuació s'obrirà la següent pantalla on es mostren les dades del certificat. Per recuperar els codis PIN i PUK, fes clic al botó Lliurar PinPuk.:

Dades certificat i lliurar pin i puk

L’aplicació demanarà la teva signatura com a operador de certificats acceptant les condicions de lliurament del responsable del servei, un cop llegit prem el botó "Acceptar".

Acceptació condicions

Un cop fet això, es mostra una pantalla que confirma l’enviament dels codis PIN i PUK al correu electrònic del titular del certificat.

El mateix titular del certificat també pot recuperar els codis PIN i PUK del seu certificat en targeta.

Lliurament del certificat T-CAT P

Important: El titular del certificat ha d'estar present per poder indicar la contrasenya necessària per a la posterior descàrrega del certificat.

Per poder fer el lliurament d'una T-CAT P com a responsable del servei has d'accedir a la carpeta del subscriptor a l'apartat a “Pendents de lliurar”:

Apartat pendents de lliurar

Per buscar el certificat que vols lliurar, pots fer una cerca amb la lupa situada a la part superior dreta o ampliant el número de registres per pàgina:

Filtre per cercar sol·licitud

Un cop localitzat el certifica descarrega la documentació associada que es troba a la columna "Accions" i que el titular ho signi:

Descarregar documentació columna accions

Una vegada descarregada la documentació i signada pel titular, s'activarà a la columna "Accions" la icona del cadenat per crear la contrasenya. Prem la icona del cadenat i el titular haurà de posar la contrasenya personal que li servirà per a descarregar la T-CAT P més endavant:

Icona cadenat columna accions

Crear contrasenya T-CAT P

Un cop introduïda la contrasenya, a la columna "Accions" s'activarà la icona del sobre que permetrà fer l'enviament del correu electrònic de descàrrega al titular del certificat. Prem la icona del sobre.

Icona del sobre columna accions

A continuació s'obrirà la següent pantalla on es mostren les dades del certificat. Per lliurar la T-CAT P fes clic a "Lliurar correu-e"

Dades certificat
Dades certificat i botó lliurar correu-e

L’aplicació demanarà la teva signatura com a operador de certificats acceptant les condicions de lliurament del responsable del servei, un cop llegit prem el botó "Acceptar".

Acceptació condicions

Un cop fet això es mostra una pantalla que confirma que s'ha fet el lliurament i el certificat apareixerà a "Lliurats".

Important: A partir d'aquest moment, el titular té 10 dies per fer la descàrrega del certificat, si no el descarrega en aquest termini quedarà revocat automàticament.

Lliurament i descàrrega dels certificats d'aplicació

Certificats d'aplicació:

Per poder fer el lliurament d'un certificat d'aplicació accedeix a la carpeta del subscriptor a l'apartat a “Pendents de lliurar”:

Menú pendents de lliurar

Per buscar el certificat que vols lliurar, pots fer una cerca amb la lupa situada a la part superior dreta o ampliant el número de registres per pàgina:

Filtre per cercar sol·licitud

Un cop has localitzat el certificat, descarrega el full de lliurament des de la columna "Accions" (si no descarregues el full de lliurament l'eina no et permetrà descarregar el certificat)

Descarregar documentació columna accions

Si ja has descarregat el full de lliurament, prem la icona de descàrrega

Descarregar certificat columna accions
Avís certificat només es descarrega una vegada

A continuació s'obrirà la següent pantalla on es mostren les dades del certificat. Per a descarregar el certificat selecciona el botó "Enviar email i descarregar"

Detalls certificats i botó enviar email i descarregar

L’aplicació demanarà la teva signatura com a operador de certificats i et mostrarà els detalls del certificat que es generarà a continuació.

Acceptar la descàrrega del certificat

En cas que l'ordinador et pregunti si vols obrir o desar l'arxiu, és molt important fer clic a “DESA” en el moment de la descàrrega. En desar el certificat quedarà guardat en format .p12 o .pfx a la carpeta definida per les descàrregues a l’ordinador on s'ha fet tot el procés.

Ordinador pregunta si l'arxiu s'obre o es desa
Buscar certificat desat a descàrregues

Un cop desat el certificat ja constarà descarregat i apareixerà a "Lliurats".

Com baixar la clau pública d'un certificat des de la carpeta del subscriptor

Un cop lliurat o descarregat qualsevol tipus de certificat a través de la carpeta de subscriptor, el responsable del servei, té la possibilitat de descarregar només la clau pública.

La clau pública serveix per consultar les dades que hi consten al certificat, així com, per a autoritzar l’ús del certificat a aplicacions de tercers.

A continuació més informació de com baixar la clau pública d'un certificat des de la carpeta del subscriptor.